Att handla ekologiskt för miljön

Att handla ekologiskt för miljön

När man väljer att handla ekologiska produkter gör man miljön en stor tjänst genom att bidra till en bättre klimatpåverkan. Dessutom är ekologiska produkter bra för både hälsan och djurlivet.

När man väljer att handla ekologiska produkter gör man miljön en stor tjänst genom att bidra till en bättre klimatpåverkan. Dessutom är ekologiska produkter bra för både hälsan och djurlivet.

Små förändringar som gör stor skillnad

Att börja handla ekologiskt är ett viktigt val som påverkar naturen mer än vad man kan tro. Idag finns det mängder av giftiga ämnen som hamnar i skogar och sjöar. Men som tur är så finns det också många saker man kan göra för att minska på miljöförstöringen. Att handla ekologisk mat är ett exempel på hur man kan bidra till en grönare värld. Varor som bananer och potatis är särskilt bra att handla eko eftersom de är produkter som i vanliga fall besprutas hårt. Vindruvor och kaffe är också något som man bör handla ekologiskt om man har möjlighet. Det används nämligen väldigt mycket bekämpningsmedel till både kaffeplantager och vindruvsodlingar, vilket har en negativ inverkan på miljön eftersom många av de giftiga ämnena hamnar i grundvattnet.

Ekologiska märkningar och vad man ska titta efter

Ekologiska märkningar och vad man ska titta efter

I början kan det kännas både ovant och överväldigande att handla ekologiskt. Men om man lär sig vad några av de vanligaste märkningarna betyder blir allting genast lite lättare. Märkningen Eu-ekologisk innebär till exempel att produkten inte innehåller några kemiska tillsatser. Varor med Krav-märkning innehåller inte heller kemiska tillsatser, men har däremot större krav på djurens välmående. Som konsument är det också bra om man läser noga på varans certifiering och inte enbart tittar på själva varumärket när man vill handla ekologiskt.

Man kan lätt tro att varumärken som har ett stort utbud av ekoprodukter alltid är ekologiska, men det behöver inte alls vara så. Om en vara inte har någon märkning alls innebär det oftast att den inte följer de regler som behövs för att få en certifiering. Om man fortfarande tycker att det är krångligt kan man vända sig till tekniken för hjälp. Idag finns det nämligen flera appar till telefonen som hjälper en att förstå innebörden av de ekologiska märkningarna. De kan vara väldigt bra att ha till hands när man står i affären och ska göra sina inköp.

Konsumera smartare – välj ekologiska produkter

Kläder är något som många tycker är roligt att spendera pengar på, men det har också en negativ inverkan på vår miljö. Genom att handla färre kläder av bättre kvalitet, bidrar man till ett mer hållbart mode. Bomull är ett material som ofta används till att göra kläder av, men det är också svårt att odla och har lätt för att bli angripet av olika skadedjur. Därför besprutas plantorna hårt. Det leder till att gifterna hamnar i jorden och orsakar långsiktiga skador på miljön. Kläder som består av ekologisk bomull är däremot framtagna utan farliga bekämpningmedel. För att få kallas ekologisk bomull krävs det även att odlingsmarken inte ska ha varit utsatt för giftiga ämnen i åtminstone tre år. Den som vill ha mer inspiration på vad man kan göra för att bidra till en mer hållbar miljö kan läsa vidare här