Det brinner i stora delar av Sverige

Det brinner i stora delar av Sverige

En sommar i Sverige betyder ofta långa hajker, mysiga campingresor och om du har tur – en resa bort till en av dina sommarstugor. Men med skogsbränder som härjar i många delar av landet så kanske du funderar över om det fortfarande är säkert att åka på en sådan resa. Här kommer några tips om vad du bör tänka på innan du åker iväg.

Tänd inte en brasa

Det har varit ett totalförbud mot att grilla och elda – även på egen tomt – under den senaste månaden även om de har börjat att lätta på reglerna under de senaste dagarna. Det innebär att du inte får grilla på egen tomt i en grill. Du får inte heller grilla på redan anlagda grillplatser. Många delar av landet har börjat att inkludera grillförbud även på privat mark. Det beror på att det för tillfället är så pass torrt i flera delar av landet och att räddningstjänsten redan är så ansträngd så även mindre bränder vid egna hus är något det inte finns resurser till att släcka. Det finns flera informationssidor som berättar mer om varför och hur länge det här förbudet kommer att finnas. Men myndigheten för kris- och beredskap är den källan du primärt ska använda dig av om du vill ha aktuell information om vilka regler som gäller. Bryter man mot de här reglerna kan man i värsta fall bli straffad med fängelse. Så se upp!

Undvik allting som kan starta en brand

Undvik allting som kan starta en brand

Undvik allting som kan starta en brand

Att undvika att göra en egen brasa kan vara det man framför allt ska tänka på för att undvika risken med att starta en eld som bryter sig lös. Men det finns flera andra saker du kan tänka på. Det inkluderar att undvika att slänga cigaretter utan att vara säker på att de är släckta. Helst ska du undvika att röka i skogsmark och på öppna fält. Du vill även undvika att använda dig av maskiner som kan orsaka en gnista, då marken är väldigt torr. Något att du kan göra är at vara säker på att ta med dig allt skräp som du har kvar efter du har varit i naturen. Många av de produkter som du tar med dig kan med enkelhet börja brinna. Och en cola-burk kan till exempel reflekteras i solljuset så att det uppstår en gnista som sedan sprider sig föra att bli en stor eld.

Om du är nära en eld

Om du ser att det brinner någonstans ska du snarast ringa numret 113 13 och rapportera det. Men myndigheter har gått ut med att du inte ska rapportera rök utan endast om du ser eld. Det kan nämligen vara så att rök ligger kvar under flera dagar. Samtidigt kan det vara svårt att härleda rök från den faktiska elden, varför det kan vara för många personer som rapporterar om samma rök. Om du har astma kan du vilja rådgöra med din läkare om vilka förebyggande åtgärder du bör vidta för att undvika att få problem med den tjocka röken som kan finnas i delar av landet.