Ett miljövänligare familjeliv

Ett miljövänligare familjeliv

Inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg som infört “Fridays for future” för att rädda planeten så bestämde vi oss i vår familj för att bidra. Det började med att vi gick med i den lokala “Fridays for future”-föreningen och deltog i några aktiviteter, tillsammans hela familjen som består av två vuxna och tre barn mellan 6 och 14 år. Men vi kände att vi ville ta det ett steg längre och själva kunna påverka vår vardag på ett så miljövänligt och hållbart sätt som möjligt.

Eftersom vi gillar att göra saker tillsammans så tog vi en fredagkväll och lagade god mat tillsammans för att sedan ha ett litet möte om vad vi kan bidra med. Det är så himla kul att göra sånt här med barnen, att liksom kunna lära dem saker samtidigt om man har trevligt tillsammans.

Givande familjemöte

Vi kom fram till en hel del saker och några av de viktigaste var att vi skulle kolla upp vilka gårdsbutiker, köttbönder med mera som säljer direkt från gården. Vi fick ihop en hel lista med säljare av allt från honung till potatis, ägg, bär och kött. Bara en sån sak kändes roligt.

Nästa steg var att vi bestämde oss för tre köttfria dagar i veckan. Under den punkten så ingick det att göra en kokbok med vegetariska och miljövänliga rätter. Den boken jobbar vi på nu och fyller den eftersom, sedan tänkte vi trycka upp den, på miljövänligt papper och på ett så grönt sätt som möjligt. Boken kommer vi sedan att sälja billigt till vänner, släktingar och bekanta. Blir den uppskattad så kanske vi trycker upp fler och säljer i större utsträckning.

nej - för ett matavfall

nej – för ett matavfall

Nästa grej var en sak som äldste sonen kom på. Det finns en app som heter Karma där man kan köpa mat och mackor och liknande för halva priset från restauranger, bensinmackar, cafeer och andra platser som säljer mat. Så otroligt bra grej! Då kan man välja vilka restauranger man följer och så får man notis varje gång de har något att sälja, på det sättet så minskar man matsvinnet.

Givetvis bestämde vi oss även att tänka återanvändning när det kommer till kläder och inköp av olika slag. VI skrev in i kalendern när det arrangerades olika second hand-marknader och liknande. Men vi tänkte även åt andra hållet att vi själva lämnar in urvuxna kläder och saker vi inte använder, pengarna vi får in på sånt som vi inte ger bort, utan säljer, de beslutade vi att skänka till välgörenhet. Äldsta sonen hade hört om en facebook-grupp som samlar in saker till behövande flyktingar så den beslutadde vi oss också för att gå med i.

Efter maten och det givande mötet så hade vi bestämt oss för att spela några spel, vi hade tidigare under veckan fyndat två brädspel på loppis, Den försvunna diamanten och Monopol. Vi var så taggade!

Lärde oss massor på nätet

Efter att vi spelat så bestämde vi oss för att kolla in lite videor på YouTube med temat rädda jorden. Efter att ha kollat in en video som berättade om mobiltelefonernas miljöpåverkan så blev tioåringen lite bedrövad och undrade om han aldrig skulle kunna spela Pokemon Go igen? Och han undrade också om pappa nu inte skulle kunna spela sina fotbollsspel eller på pokerstarscasino på kvällarna i soffan? Han var allvarligt bedrövad och vi valde att ta det seriöst och lärde oss först en del fakta om just mobiltelefontillverkning och sedan om hur man kan bli mer miljövänlig när det kommer till smarttelefoner.

Visste du att det går åt 56 kilo råmaterial för att tillverka en smartphone som väger 200 gram? Lägg där till energin som används i produktionen. Sanningen är dessutom att det grundläggande materialet som en smartphone är tillverkad av förmodligen kommer från en gruva i Kina. Bayan Obo-gruvan producerar mer än 95 procent av världens sällsynta jordelement; de unikt multivalenta metallerna som är vad som behövs för att göra din telefon “smart”. Exempelvis Lanthanum ger smartphone-skärmarna deras jämnhet och färguttryck, Neodymiums extremt höga magnetism ligger bakom funktionen av mikrofoner, högtalare och vibration. Därför har vårt mobilanvändande kommit att bli en tung miljökostnad.

Vi fick också lära oss genom Youtube att man genom att köpa en begagnad mobil skapar 80 procent mindre avfall. Det kommer nu allt fler företag som köper in och restaurerar smarttelefoner, bra för alla, speciellt för moder jord. Dessutom har ett team av forskare i England hittat ett säkrare sätt att utvinna sällsynta jordartselement (REE) som är det vitala materialet i våra smartphones. En annan förhoppning som kan bidra till att rädda planeten. Vi läste även en artikel om att både Samsung och Sony har mobiler som är gjorde med mindre miljöpåverkan än vanliga modeller. All denna nya info tar vi med oss och vi lovade varandra att tänka till innan vi beslutar om att köpa en ny mobil nästa gång.