Tips för att spara energi

Stäng av det!

Vi använder energi i överflöd i våra vardagliga liv, och det kostar dig pengar, och skadar miljön. Idag använder vi energi för våra elektroniska apparater, för belysning, transport och värme eller nerkylning. De här enkla tipsen kommer hjälpa dig att spara på din energikonsumtion och få dig att ha mer pengar i plånboken i slutet av månaden.

Spara på värme och kyla

Värme- och kylsystem kan vara riktiga energitjuvar. De flesta tänker på belysning när det kommer till energikonsumtion i hemmet. Men faktum är att vatten och uppvärmning av hemmet står för nästan 63% av energianvändningen i ett hem, medan belysning står för runt 6%. Som tur är finns det några enkla sätt för dig att spara in pengar här. Det första är att du helt enkelt drar ner värmen på elementet och tar på dig en tjockare tröja inomhus istället för att gå runt med shorts och t-shirt. Installera en förprogrammerat termostat som justerar värmen i hemmet när du inte är hemma och när du sover under natten. Om du också sänker tempereraturen på din vattenvärmare med bara ett par grader kommer du också spara in massor av pengar. Slutligen, fundera på om du behöver installera en ny kyl och frys för att spara in ännu mer energi.

Stäng av det!

Stäng av det!

Stäng av det!

Dina prylar kan inte dra ström om de är avstängda. Och ännu bättre, dra ut kabeln ur allting du inte använder eller behöver. Vi har blivit så vana med att vi har allting igång i bakgrunden att det har blivit normalt för oss. Men om du stänger av alla prylar du inte använder dig av, och stänger av dem efter du har använt dem så kommer du att märka hur mycket du sparar in på det. När du kör bil så ska du aldrig låta din bil gå på tomgång. Stäng av motorn när du har parkerat eller stannat vid ett rödljus. Använd dig av kollektivtrafik så mycket du kan och som en extra bonus behöver du aldrig oroa dig för att hitta en parkeringsplats.

Köp det inte

Tänk om en extra gång innan du köper den där nya prylen som du har intalat dig själv att du verkligen behöver. För behöver du verkligen den, eller kommer den bara att samla damm på en hylla efter ett par veckor? Varje pryl du köper kräver energi på flera olika sätt: energi för att producera den, energi för att transportera den, energi för att driva den och energi för att återvinna den. Om du inte köper den från första början, har du redan där sparat massor av energi! Använd din egen energi Istället för att använda massor av hushållsverktyg i köket för att strimla grönsaker, vispa grädde, koka kaffe, eller bakmaskiner så kan du använda din egen energi för att göra allt det här. Diska för hand istället för att använda diskmaskinen. Låt ditt hår torka i solen istället för att använda en hårtork. Häng din tvätt på en tvättlina istället för att använda en torktumlare. Gå ut och spela fotboll istället för att spela Tv-spel inomhus och läs en bok istället för att surfa på din bärbara dator