Varför är återvinning så viktig?

Varför är återvinning så viktig?

Att återvinna det mesta material som finns är oerhört viktigt för miljön. Sopberget bara växer och alla måste ta sitt ansvar och “dra sitt strå till stacken” när det gäller att värna om miljön och vår moder jord. Att källsortera är absolut inte svårt och många lägger ner sig mycket på detta, men det borde bli ännu fler.

Om man tar till exempel en glödlampa så kan hela 97 procent av den återvinnas. 500 kilo sopor slängs varje år av en enda person! Det tar inte lång tid att börja källsortera utan är både enkelt, roligt och tidssparande.Man bör källsortera eftersom mycket av våra sopor kan återvinnas och användas på nytt för att spara miljön helt enkelt. Jordens befolkning bara ökar och i takt med det så ökar även avfallet, alltså soporna efter oss människor och sopberget blir bara högre och högre.  Jorden som skall ta reda på avfallet ute i naturen blir lidande om man slänger för mycket skräp hur som helst och eftersom det bara finns en jord skall man värna  och vara rädd om den och sluta med att skräpa ner den! Man kan utvinna både energi och råvaror genom att återvinna de varor som på något vis kan återvinnas.

betydelse och metoder för återvinning av plast

betydelse och metoder för återvinning av plast

När man bearbetar återvunnet material som till exempel plast krävs det inte lika mycket energi som när det tillverkas nytt. Man sparar alltså otroligt mycket energi.Många gånger hämtas material från naturen när man skall tillverka något som till exempel papper och återvinner man gammalt papper så sparar man både på resurser samt att det blir en massiv energibesparing. Även ekonomiskt är det bra att källsortera annars måste många sopor gå till förbränning eller en deponi. Det är både dyrt och blir även högre skatt på grund av detta.

Alla sopbilar har två behållare för glas

Alla sopbilar som hämtar glas har två behållare på sitt flak, en för färgat glas och en för enfärgat. Det är därför bra att sortera efter glasets färg. Det är mycket bra om man får in en naturlig rutin i att sortera sina sopor så att det blir till en god vana. En annan bra sak för miljön är att köpa så mycket som möjligt begagnat som till exempel kläder. De går att tvätta och fräscha upp så de blir fina. Många andra saker går att köpa begagnat också som möbler och många andra saker. På Blocket och Tradera kan man göra många fynd. Loppisar och second hand har massor av roliga saker och man kan verkligen göra fynd på dessa ställen. Man behöver inte ha så många påsar eller lådor att källsortera i utan det räcker med en påse för vanliga hushållssopor och en annan för annat material. Man kan sortera mer noggrant när man kommer till återvinningscentralen. Batterier är skadligt för både djur och natur men även för människor, så de är extra viktiga att återvinna. I Sverige är man skyldig att sortera papper, plast, elvaror, batterier och hushållssopor och det är bara att googla om källsortering för att få massor av råd och tips om hur man lättare går tillväga med sina sopor.