Varför vi måste konsumera mindre

Varför vi måste konsumera mindre

Återvinn mera och köp hållbara produkter samtidigt som du flyger mindre. Kort sagt, gör allt du kan för att leva mer miljösmart, men sluta inte at köpa våra produkter. Företag vet idag att vi vill göra allt vi kan för att skydda miljön. Vissa vet också att om vi gör det så hotar vi deras försäljningssiffror. Varför? För att om v på allvar försöker att hjälpa vår miljö så kommer vi att behöva förändra vårt beteende. Inte bara vad vi konsumerar, men också hur mycket vi konsumerar. Därför har företagen blivit smartare i hur de marknadsför sina produkter till oss för att få oss att fortsätta köpa.

Paketerar annorlunda

För den som är lättövertygad an det vara så enkelt för företag att endast ändra färgen på förpackningen till grön och använda sig av ett språk som antyder att de bryr sig om miljön. Coca-cola är ett sådant typexempel som har tagit tydligt anspråk på att bidra till en mer miljövänlig värld. Men inte någonstans nämner dem hur mycket skog de förstör för att kunna producera coca-cola. Det smartare alternativet – vanligt kranvatten – är inte lika populärt. Ett annat företag som använder sig av en annan taktik är Statoil som vill få dig att tro att om du använder dig av naturgas så kommer du att göra världen en stor tjänst. Trots att de ignorerar samtliga fakta som hävdar att vi måste kraftigt reducera användningen av alla fossila bränslen. Ett annat företag, Scan, hävdar att så länge vi köper svenskt kött så är problemet löst. Men att diskutera huruvida vi bör kraftigt minska vår konsumtion av kött är aldrig aktuellt. Bilföretag skryter om att de har dragit ner på hur mycket utsläpp deras bilar släpper ut per mil, men talar aldrig om att vi bör ifrågasätta hur vi transporterar oss i ett modernt samhälle. De ignorerar helt enkelt de tuffa frågorna och bidrar med ett sätt där de fortfarande kan fortsätta att sälja sin produkt.

Få oss att må bra

Få oss att må bra

Få oss att må bra

Att återvinna är det ultimata knepet för att få oss vardagliga konsumenter att må bra. När du frågar människor vad de gör för att vara mer miljösmarta så svarar de allra flesta att de återvinner. Trots det finns det ett betydligt smartare sätt än att återvinna. Och det är att inte konsumera alls. Att återvinna kommer inte göra särskilt mycket nytta när det kommer till att undvika klimatförändringar, men det får oss att må bra.

Flera industrier

Ibland är det nästan skamlöst hur de försöker få oss att å ena sidan fortsätta konsumera och å andra sidan tro att vi gör världen till en bättre plats. Men det gäller inte bara när det kommer till att få oss att tro att vi blir mer klimatsmarta. Utan den här typen av knep används av alla möjliga företag. En skobutik i USA hävdade att för varje par skor du köper, så ger de bort ett par skor till ett barn i Afrika. Starbucks menar att allt deras kaffe är fairtrade-märkt, men hur det egentligen påverkar jordbrukarna och vilka förmåner de får från det är starkt kritiserat av många.